torstai 2. elokuuta 2012

IRTO-OSAN VALMISTUS

Ajattelin, että teen ensimmäisen jutun irto-osan valmistamisesta. Tässä tapauksessa valmistan irto-osa nenän. Ja koko show alkaa sillä, että valmistamme mallistamme kuolinnaamion, on myös mahdollista tehdä puolikas kuolinnaamio, mutta itse olen tehnyt vain koko naamataulusta. Naamion valaminen kestää n. 30 min. Suosittelen pitämään mallin ajantasalla tapahtumista, koska ainoastaan sieraintenkohdalla on reiät, niin pieni paniikinpoikanen voi iskeä helposti. 

Naamion valmistukseen tarvitset: 200g vettä ja 100g alginaattia, suhde on yleensä 1/1, sekoitetaan mössö yhteen käsin ja lasetetaan setti mallin kasvoille, niin, että se sujahtaa kaikkiin kasvonpiirteisiin, nenän alue viimeisenä, ja sieraimia ei tietenkään sitten peitetä... 

Alginaatti kuivuu aika suitsait, ja sen jälkeen kasvoille levitetään valmiiksi leikatut kipsisuikaleet, n. 4 kerrosta ja erinpäin suikaleet, että tulee kestävä kasvokippo.  Kun kipsi on kova, eikä tunnu enää kovin kuumalta, poistetaan se mallin kasvoilta mallin käsiä apuna käyttäen.  Lopuksi muotti suojataan kuivumiselta ja laitetaan se esim, koriin ja sinne märkää paperia tukemaan. Ja, että tosiaan saisimme kuolinnaamion mihin muotoilla haluttu irto-osa pitää tuo juuri valmistamamme kuppi täyttää kipsillä.  Eli sopiva annos kipsimassaa, ensimmäinen kerros kannattaa levittää kädellä, ettei  ilmakuplat ota valtaa koko kasvoista. Ja loppumassa tasaisesti kippoon ja sitten se jääkin kuivumaan ainakin vuorokaudeksi. (huom: Sierainreiät, pitää tukkia savella, että kipsi, ei pääse valahtamaan niistä läpi. )

Ja kun tämä naamio poistetaan kipsikuoresta on meillä valmiina jonkun kauniit kasvot joihin onkin sitten mukava lähteä suunnnittelemaan mitä kummallisimpia viritelmiä.. 

Mulla on tästä olemassa niin surkeita kuvia, että niitä julkaise, mutta seuraavasta vaiheesta omistan kuvia. 

Tässä olen valmistanut kuolinnaamioon hyvinkin kauniin nenän ;) Mutta tosiaan tuo muotoilu tehdään kuolinaamion päälle plastiliinista joka on öljypohjainen savi, tämä siis ei kuivu tai muuta sellaista. Ennenkuin aloitat muotoilun, niin lämmittele hetki palaa kädessäsi, niin sujuu aika paljon helpommin. Tee koko ajan kokonaisuutta ja tiiraile sitä eri suunnista.
Kun tuo rykelmä tuossa naamion päällä alkaa olemaan mieluisa, niin valetaan siitä negatiivi. Tuon muotoilun ympärille tehdään plastiliinista ohut kerros ns. liimareunat, jättäen irtokappaleen ja reunan väliin, 0,5 cm, rako sivellään vaseliinilla, estäen kipsin tarttumasta toiseen, koska sitten se on ja pysy siinä ja työ luultavasti on pilalla...  (tästä mulla ei ole myöskään kuvaa, harmi sinänsä, koska tämä on aika oleellinen asia) 
Tämän jälkeen naamion ympärille valmistetaan savesta tukeva neliö, muutamalla tuki jalalla. Niin, että kun sinne sujauttaa jälleen kipsimassan, se pitää tuon koko helahoidon kasassa ilman, että se valahtaa. 

Sen olisi tarkoitus näyttää about tuolta, mutta tietysti siistimmältä;) 
Ja kun tuo tuosta on kuivunut, niin poistetaan tuo valkoinen möhkäle tuosta saven keskeltä ja meillä pitäisi olla näinkin upea irto-osa muotti valmiina !  
Dodiiin! Tuonne sitten vain suihkutetaan silikonisprayta, tai vaselinia. Mutta itse irto-osa voidaan valmistaa kylmävaahdosta tai gelatiinista, itse tykkään enemmän gelatiinista, varmaankin sen takia, että se on niin paljon helpompaa valmistaa ja mielestäni myös maskeerata, mutta tästä nyt varmaan ollaan eri mieltä ja riippuen tietysti myös käyttötarkoituksesta. Kylmävaahto soveltuu oikeastaan vain teatterinlavalle. 
 Gelatiini leikataan pieniksi paloiksi ja laitetaan microon lämpiämään vähän kerrallaan, n. 10sec niin, että se on valmista kaadettavaksi tuohon negatiivimuottiin. Kun seos on kaadettu muotiin, painetaan siihen päälle postiivi (eli kuolinnaamio) ja painetaan hetki, jonka jälkeen jätetään kuivumaan hetkeksi. 
gelatiini häivytetään lämpimällä vedellä ja liimataan mastixilla. 


Ja tähän loppuun viellä kuva valmiista työstä, jossa on peruukki, virkatut karvat, vanhennusta ja tuo irto-osa!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti